Zoals eerder uitgelegd is bestaan er twee kwaliteiten Arganolie. De zuivere cosmetica olie en de spijsolie die uit gebrande noten geperst wordt. De Argan spijsolie is veel duurder dan de olijfolie maar heeft veel betere eigenschappen.

Onder de Berber bevolking zijn hart- en vaatziektes praktisch onbekend. Argan olie bezit een hoog bestanddeel aan linolzuren. Linolzuren kunnen door het lichaam niet gesynthetiseerd worden en kunnen enkel via voedsel ingenomen worden. Linolzuren — ook bekend als Omega 6- zijn een uitstekend middel om cholesterol te voorkomen. Het percentage van dit zuur in de Argan olie is driemaal hoger dan in vette vissoorten. Een eetlepel Argan olie per dag = gelijk aan het eten van een halve kilo vette vis. Studies hebben aangetoond dat het innemen van twee eetlepels Argan olie per dag het cholesterol peil drastisch doet dalen in het lichaam. Door het roosteren van de noten voor het persen, wordt een aangename notensmaak verkregen met een licht en aangenaam aroma.
Argan olie bevat 80% onverzadigde vetzuren, zoals in olijfolie. Evenzo rijk aan tocoferolen (620 mg/kg tegen 302 mg/kg voor olijfolie) — zeer rijk aan vitamine E dat een zeer belangrijk anti-oxidant tegen de vrije radicalen vormt, neutraliseert destructieve oxidatie. De uitstekende voedingswaarde van de olie wordt verkregen door de hoge concentratie aan oliezuur — 45% — en linolzuren — 35%. Studies tonen aan dat — evenals bij pindaolie — een verbetering van het membraanpotentiaal (PUFA — de Argan olie kan de moeilijk PUFA behandeling bij een dermatoloog vervangen met meer en blijvend resultaat) — verkregen wordt en zodoende celveroudering van de huid — peroxidatie — in belangrijke mate tegengaat.
Hte hoge gehalte aan Prostaglandine in het linolium zuur in de Arganolie stimuleert de bleodsomloop en vermindert het risico op bledproppen. Versterkt het lichaam niet alleen in zijn afweer tegen infecties maar versterkt ook het immuunsysteem.
Chemische samenstelling :
Vetzuren (omega-6) : 99 > waarvan slechts 1% verzadigde — Palmatinezuur 12.6% — Sterolen 140mg/100gr — Sterainizuur5.9% — Oliezuur 42.8% — Tocoferolen (Vitamine A) 620mg/100Gr — Linolzuur 36.8%
Vergelijking van Arganolie met Olijf en Arachide olie:
- Keten vetzuren (MTC 12,8,10, en 6) zijn afwezig bij Arganolie
- Palmatine zuur (C16–0) is bij Argan rijker aanwezig (13 tot 14%) tegenover olijfolie of arachideolie
- Oliezuur (C18–1) is in de Argan olie 45.6% hoger dan in olijfolie en arachideolie
- Linolzuur (C18–2) is in de Arganolie 34.4% hoger dan in olijf- of pindaolie
- Linolzuur (C18–3) is in de Argan beduidend lager wat een langere houdbaarheid geeft.
Tocoferolen: 700mg/Kg — waarvan alfa-tocoferolen (Vitamine E) gescheiden in: alfa-tocoferolen 5 %- gamma-tocoferolen 83% en delta-tocoferolen 12%.
Deze tocoferolen zijn de voornaamste bron voor de opmerkelijke capaciteiten in celrenegeratie. Voor de spijsolie variant worden de noten geroosterd waarbij de tocoferolen in het linolzuur vernietigd worden en de positieve eigenschappen voor de celvernieuwing van de huid niet aanwezig zijn in deze variant.
Het hoog gehalte aan vetzuren in de Argan olie is zeer werkzaam ter bestrijding van atherosclerose (vaatvernauwing door cholesterol) De medische onderzoeken van Vles (1989) en Hornstra (1952) bewijzen dat de aanwezigheid van een hoog gehalte aan verzadigde vetzuren (bij Argan olie 98%) de kans op cholesterol voor bijna 100% terugdringt. Argan olie bevat geen bestanddelen die cholesterol veroorzaken.
Arganolie bevat geen alpha — linolium vetten die ook nodig zijn in een gezonde voeding. Het is dan ook aangeraden om naast de Arganolie ook druivenpit- en/of sojaolie in de voeding te gebruioken.
De Argan spijsolie is niet alleen een culinair hoogstandje maar ook de beste olie ter bevordering van de gezondheid.